Nyheder

akon logo

En del af AKON AS

square facebook 128x128linkedin 128x128

Små firmaer med stor indsigt i arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøloven foreskriver, at enhver virksomhed med ti ansatte eller mere skal have en uddannet arbejdsmiljørepræsentant – nu ser langt mindre firmaer fordele i at følge trop på området

Det har længe været obligatorisk for større arbejdspladser med ti medarbejdere eller flere, at de som minimum skal have én uddannet arbejdsmiljørepræsentant. Her er arbejdsmiljøloven krystalklar.

Kravet gælder ikke de lidt mindre virksomheder med færre ansatte. Ikke desto mindre oplever flere af dem, at der kan være store fordele i alligevel at tage uddannelsen. Det gælder helt ned til énmandsfirmaer, fortæller arbejdsmiljøkonsulent Karin Borup Herping, AKON, der hvert år underviser hundredvis af kommende arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere på arbejdsmiljøuddannelsen.

Hun ser det som en logisk konsekvens af de øgede sikkerhedskrav på ikke mindst byggepladser, som traditionelt hører til blandt de farligste arbejdspladser.

 

Jan Tøfting

Konkurrence fordel

”Mange mindre virksomheder, der fungerer som underentreprenører, har fundet ud af, at det direkte kan give en konkurrencefordel, at man kan sende en arbejdsmiljøuddannet medarbejder ud på en byggeplads, fordi vedkommende kan indgå i sikkerhedsarbejdet,” siger arbejdsmiljøkonsulenten.

Hos Byggeriets Arbejdsmiljøbus, en mobil konsulenttjeneste, der er etableret af blandt andet Dansk Byggeri og 3F, kalder konsulent Gunnar Fuglsang det en virkelig god ide, at mindre firmaer nu også begynder at interessere sig for den officielle, godkendte arbejdsmiljøuddannelse.

”Bygherrerne stiller i dag krav til deres hovedentreprenører på området. De stiller igen krav til deres underleverandører, som måske endda benytter vikarer på et givent byggeri. Desto flere aktører på byggepladsen, der har uddannelsen, desto smidigere kommer arbejdet med arbejdsmiljøet til at gå. Det enkelte firma, som har arbejdsmiljøuddannede medarbejdere i staben, vil derfor alt andet lige være en mere attraktiv partner, ” siger han.

Stiller en entreprenør i øvrigt med fem medarbejdere på samme byggeplads, er det et lovkrav, at mindst en af dem skal have uddannelsen.

 

Han så lyset

En, der har set lyset, er vognmand Jan Tøfting, der driver sit eget énmandsfirma - Jans kran & container med udgangspunkt i byen Hørdum i Thy.
Han har specialiseret sig i at transportere såkaldte køreplader ud til byggepladser, hvor der arbejdes i blødt terræn. De store stålplader, der lægges ned med kran, sikrer, at store og tunge køretøjer kan køre ud i terrænet på pladerne.

Sidste år gennemførte Jan Tøfting arbejdsmiljøuddannelsen hos AKON, og det betyder, at han nu også kan indgå i de forskellige byggepladsers sikkerhedsarbejde.
Uddannelsen har ikke bare gjort ham til en mere attraktiv partner på byggepladserne. Han føler også, at han nu har fået arbejdsmiljøet ind under huden.

”Jeg synes nok, at jeg altid har været vant til at tænke i sikkerhed, men uddannelsen har også givet mig en helhedsforståelse for arbejdsmiljøet, som jeg sætter pris på,” siger han.
Cirka 14.000 danskere gennemfører uddannelsen hvert år. Det tager tre dage at gennemføre den.

Jan Tøfting

I dag har Jan Tøfting specialiseret sig i at transportere køreplader.
Det er store stålplader, der typisk udgør midlertidige veje, som tunge køretøjer kan anvende i blødt terræn.

AKON AS

Holstebro
Bjerregårdsvej 2
7500 Holstebro

Åbningstider

mandag-torsdag kl. 8-15.30
fredag kl. 8-14

etiskkodeks

codeofcare logo

Denne side benytter sig af cookies: Læs mere